Dodany dnia 01/07/2011 06:23
FUNKCJE NA STRONIE
aktywność na forum
Wkręcony
statystyki użytkownika
ostrzeżenia
Moi drodzy, w sumie nie robiłem tego do tej pory, bowiem uznałem to za zbyt banalną informację... Jednak jak się okazuje, niektórzy nie mają o tym pojęcia.
Kilka komend ułatwiających życie adminom:
Menus'y:
amxmodmenu - wyświetla główne menu AMXX
amx_banmenu - wyświetla menu bana
amx_kickmenu - wyświetla menu kick'a
amx_slapmenu - wyświetla menu slap'ów/slay'ów (w zależności od konfiguracji na serwerze)
amx_clcmdmenu - wyświetla menu komend wykonywanych na graczu(np. banneo, czy screen'y)
amx_teammenu - wyświetla menu przerzucania gracza
amx_mapmenu - wyświetla menu zmiany mapy
amx_votemapmenu - wyświetla menu głosowania na mapy(tylko te z MC danego serwera)
Komendy:
amx_kick "nick, id" - kopie gracza
amx_ban "czas" "nick,id,ip" "powod" - banuje gracza
amx_screen "nick" "ilosc screenow" - robi screen'a graczowi, ilość screenów ograniczona CVAR'ami.
Komenda amx_ban przydaje się na haxy, które zmieniają nicki(non stop). Należy tylko wpisać amx_ip w konsoli, skopiować IP delikwenta i banować, przy banie można dać czas : 9999999, bądź 0 - perm.
amx_ip - wyświetla ip graczy
amx_last - pokazuje 10(w zależności od ustawień pluginu, CVAR'ów) ostatnio opuszczających serwer graczy
status - pokazuje czy dany użytkownik ma steam, czy też go nie posiada. (UWAGA: Nie na wszystkich serwerach jest ten sam DPROTO, więc może pokazywać NS'a jako STIMOWCA [w zależności od wersji NS gracza])
Jak można sobie ułatwić życie ? Ano przez stosowanie bindów ; )
Przykłady:
bind "F9" "amx_kickmenu" - od teraz mamy menu kopania gracza pod klawieszem F9(Wiem, F9 niektórzy mają już zajęte
)
bind "F10" "amx_banmenu" - od teraz mamy menu banowania gracza pod klawiszem F10
Oczywiście możecie twierdzić, że wpisując amxmodmenu, czy tam wciskając zbindowany klawisz również wejdziecie w odpowiednie menu. Pewnie! Tylko na pewno zdarzyło Wam się w pośpiechu zamiast zbanować, to kopnąć czitera ; ) Dlatego też uważam, że bindy są przydatne.
Komend jest więcej, ja podałem te najbardziej przydatne i de facto najczęściej używane. Więcej komend dostępnych po wpisaniu amx_help w konsoli.
Pomoc ma stronicowanie, więc by przejść do następnej strony należy wpisać: amx_help 21, 31, itd.
Mam nadzieję, że przydał Wam się ten poradniczek pisany "z ręki". Dziwię się, że wcześniej tego nie zrobiłem, no ale sądziłem, że każdy z Was "ogarnia AMXX'a" ; )